Onderzoek naar 'Pad van Papier'

WAPENVELD - Het bestuur van de Stichting Berghuizer Erfgoed is akkoord gegaan met een haalbaarheidsstudie voor de realisatie van een 'Pad van Papier' in de gemeente Heerde. Opzet is om hiermee de betekenis van de papierproductie voor de gemeente Heerde in beeld te brengen.

Het uitvoeren van de haalbaarheidsstudie kan gerealiseerd worden dankzij bijdragen van de Rabobank en de Ir. R.R. van der Zeestichting. Het 'Pad van Papier' is een idee van Jan Nitrauw en de haalbaarheidsstudie wordt gemaakt onder leiding van Martijn Horst die met Patrimonium een eigen landschapsadviesbureau heeft. Het doel is onder andere het maken van een biografie en het uitzetten van twee wandelroutes en een fietsroute die een beeld geven van de historie van de papierproductie in de gemeente Heerde.

"Het oprichten van een papiermuseum had weinig zin omdat Gelderland in Loenen al een prachtig papiermuseum heeft. Nadenkend over de wijze waarop je de erfenis van de Berghuizer Papierfabriek zichtbaar kunt maken, kwam het idee van fiets- en wandelroutes op. In het landschap van de gemeente Heerde is nog heel veel wat herinnerd aan de papierproductie zoals de beken en sprengen en de watermolens en natuurlijk de machinale productie bij de Berghuizer. En de naam 'Pad van Papier' is een knipoog naar de bijnaam van de Wapenvelders", aldus Nitrauw. Martijn Horst is afgestudeerd aan de Hogeschool Larenstein en studeert momenteel nog Landschapsgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit in Groningen. De oud-Wapenvelder die in Hattem woont, heeft in Patrimonium inmiddels ook een eigen adviesbureau. Het streven is om de haalbaarheidsstudie te presenteren op 17 september wanneer op het terrein van de voormalige papierfabriek Berghuizer een expositie en re√ľnie wordt gehouden.