Adrie van Piekeren

 

Wanneer werkte je bij de Berghuizer?

Een week voordat ik 16 jaar werd, ben ik bij de BPF gaan werken, weliswaar als vakantiewerker maar toch. Mijn oom (Gait Heibrink) had dit min of meer geregeld, en hij zei dat ik die week niet moest zeggen dat ik nog geen 16 was. Uiteraard heb ik daarna nog enkele jaren weer vakantiewerk gedaan totdat ik als installatiemonteur de bouw in ging. In de bouw maakte ik lange dagen en verdiende mijns inziens niet genoeg daarom maar weer eens contact gezocht met de Berghuizer. Daar heeft Dickie Lamberts mij destijds aangenomen en ik ben begonnen op de dag van de arbeid 1 mei 1985.

Op welke afdeling en wat was je functie?

Als vakantiewerker heb ik eerst in de hulzenloods gewerkt later bij de snijmachines. Toen ik in ’85 in vaste dienst kwam begon ik bij de rolmachine van 7 als hulpbobineur in de A-ploeg. In 1986 werd mij gevraagd of ik VaPro wou gaan doen, dat heb ik toen gedaan en ik slaagde na die 2 jaar voor mijn VaPro-B diploma. Net rondom die tijd werd ook de 5 ploegendienst geïntroduceerd en ik kwam in de E-ploeg terecht als reserve droger bij PM 7 en 8. Niet veel later kwam ik in de C-ploeg als droger bij PM 7. Een paar jaar later werd ik bladvormer bij PM 7 eveneens in de C-ploeg. Ik weet niet precies meer welk jaar het was toen de Business Lines een feit werden; de ploegen werden door elkaar gehusseld en waren nu teams met een teamleider en operators. Een tijd daarna werd er ineens gesproken over dat met Kerst en Oud en Nieuw doorgewerkt moest worden, dit was voor mij het moment dat ik niet meer in de ploegen wou werken. Mijn interesse ging altijd al uit naar het lab en toen daar een plek vrij kwam heb ik gesolliciteerd en kreeg de baan! Weliswaar nog wel in de ploegen, maar ik had ook al gezien dat er 1,5 jaar later weer een plek vrij kwam in de Demoroom ( in dagdienst) dus de baan op het lab was een mooie voorbereiding daarop. Het liep allemaal zoals ik had gehoopt en ik denk dat het 2002 was dat ik in de Demoroom kwam te werken.

Hoe kijk je terug op die periode?

Ik heb een hele fijne tijd gehad bij de Berghuizer en natuurlijk waren er wel mindere dagen maar er waren ook dagen bij dat we tranen gelachen hebben. En ik wil bij deze zeggen dat de BPF een buitengewone goed werkgever is geweest waar ik veel aan te danken heb ook nu nog. Als ik de tijd zou kunnen terugdraaien zou ik nu nog steeds bij de BPF willen werken.

Wat waren hoogte punten en wellicht minder leuke momenten? In de C-ploeg heb ik met erg veel plezier gewerkt maar later ook de excursie naar Zweden was fantastisch. En natuurlijk dat ik uiteindelijk bij de afdeling R&D in de Demoroom kwam werken was voor mij een zeer zeker een hoogte punt, dit was echt een geweldige mooie job.

Een minder mooi moment was voor mij dat de komst van de Business Lines dit maakte een eind aan jaren lange samenwerking met directe collega’s, bovendien verdwenen plotseling de ambachten zoals; bobineur, droger, bladvormer en papiermaker. Ook het overlijden van dhr. Van der Zee vond ik zeker een dieptepunt, want wat als hij nog geleefd had, was dan de BPF nog steeds onze werkgever???

Heb je nog contact met oud collega’s?

Wij van de afdeling R&D zien elkaar nog elk jaar een keer we gaan dan gezellig nog een hapje en een drankje nuttigen ergens in de regio. Ook werk ik nu nog met een aantal collega’s die vroeger bij de BPF werkte. En soms kom ik nog wel eens oud collega’s tegen en dan gaat het natuurlijk gelijk over die goeie ouwe tijd.

Wat doe je nu (voor werk)?

Ik ben nu Chemisch Analist bij de Dalli-Group Heerde ook wel beter bekent als zeepfabriek De Klok. Ik werk daar nu al weer bijna 8 jaar en heb het daar goed naar me zin en hoop daar wel mijn pensioen te halen.

Tenslotte: Ik wil tenslotte alle oud collega’s van de Berghuizer Papier Fabriek bedanken voor de fijne jaren die ik bij deze mooie fabriek heb gehad.