Frank Vredeveld

frank2  Frank1

(Frank 1993)                                                                            (Frank 2014)

Wanneer werkte je bij de Berghuizer?

Ik heb 20 jaar bij de Berghuizer Papierfabriek gewerkt, van 1987 t/m 2007.

Op welke afdeling en wat was je functie?

Al die jaren heb ik gewerkt bij de technische dienst als monteur.
Begonnen als leerling monteur, waarvan ik 1 dag in de week naar school ging en een halve dag in de week les kreeg van meneer G. Jongeman in de leerling werkplaats. Samen met Teun Kwakkel werden wij opgeleid tot monteur.
Vanaf 1990 begon mijn eerste echte functie als elektro monteur 2 en vanaf 1991 als elektro monteur 1.
In 1993 kreeg ik de functie hoofd monteur om vervolgens in 1996 hoofd proces monteur te worden van papier machine 7. Ondertussen was ik al vanaf 1990 reserve voor de 5 ploegen monteurs, als iemand ziek of vrij was moest ik hun dienst overnemen. Dit vond ik eigenlijk het mooiste werk (acute storingen oplossen), omdat je dan meer met productie betrokken was. Vanaf 1999 werd ik dan ook storings monteur in de 5 ploegen. Bijna al die jaren zowel als reserve monteur als vaste storings monteur had ik Bertus van Essen als mijn mechanische ploegmaatje. Hier heb ik dan ook veel van geleerd op mechanisch vakgebied. Deze functie heb ik tot het einde vervuld. Eigenlijk heb ik zo’n beetje alle functies die er voor een monteur mogelijk waren doorlopen. In verband met de reorganisatie in de snijfabriek (van de 5 naar de 3 ploegen) was er een tekort aan BHV mensen.
In 2007 had ik dan ook een volwaardige brandweer opleiding afgerond. Maar helaas heb ik dit weinig in de praktijk kunnen uitvoeren i.v.m. het sluiten van de fabriek.

Hoe kijk je terug op die periode?

Met heel veel plezier. Niet alleen omdat ik door de fabriek/collega’s ben opgeleid, maar ook omdat het een zeer sociaal bedrijf was met zeer prettige collega’s. Ik ben er dan ook nog steeds zeer dankbaar en trots op dat ik onderdeel ben geweest van 1 van de mooiste bedrijven uit de regio.

Wat waren hoogte punten en wellicht minder leuke momenten?

Er waren natuurlijk vele hoogte punten. Div. verbouwingen, uitbreidingen, nieuwe installaties, updates van oude installaties. Op technische vlak was er dan ook veel beweging, wat het vak zeker niet saai maakte. Maar vooral de spontane dingen mis ik nog wel, bijvoorbeeld als er een elektro motor t.b.v. de aandrijving PM was verbrand (grootte motor). Je hebt nog niet koud de zekeringen eruit of de motor staat al op de platte kar (ass. productie) en de reserve motor is al onderweg vanuit het magazijn naar de plek. Om vervolgens productie te helpen met de papierbaan over te maken en binnen 1 uur weer in productie te gaan. En natuurlijk de vele bijnamen die er waren binnen het bedrijf, ik zal ze niet noemen. De vele reorganisaties waren natuurlijk minder leuk. Volgens mij toen ik begon in 1987, werkten er zo’n 900 mensen bij de Berghuizer om vervolgens in 2007 met zo’n 300 man te eindigen. (dan reken ik de technische dienst mee, deze was ondertussen overgenomen door ABB)

Heb je nog contact met oud collega's?

Vooral op mijn huidige werk spreek en zie ik nog veel oud collega’s. Met Bertus van Essen heb ik nog steeds goed contact. Echter Bertus is behoorlijk ziek en wordt ook niet meer beter.

Wat doe je nu (voor werk)?

Eigenlijk weer het zelfde, alleen met een heel andere product en werkwijze.
Waar je bij de Berghuizer regelmatig met sleutelen vet was tot achter je oren, werk je nu heel steriel en schoon.
Dit moet dan ook wel gezien de afnemers van het product, dit zijn baby’s en zieke mensen.
Abbott Laboratories B.V te Zwolle maakt medicinale voeding. Een bedrijf wat ook volop in beweging is, maar helaas ook mee doet aan reorganisaties waarbij er gesneden wordt op de personele bezetting. Gelukkig viel de afspiegeling voor mij persoonlijk en de meeste Berghuizer mensen gunstig. Abbott is een gezond Amerikaans bedrijf met vestigingen over de hele wereld.

Tenslotte:

Ik sluit me aan bij Albert Boeve, hartelijke groeten aan alle betrokkenen bij Stichting Berhuizer Erfgoed.

.